
Door de coronacrisis was het de afgelopen 1,5 jaar niet mogelijk om een ‘live’ bijeenkomst op locatie te organiseren. Op maandag 11 oktober was het eindelijk zover. In het mooie Muntgebouw in Utrecht organiseerde AZW een dialoogbijeenkomst over het thema verzuim. Onder leiding van dagvoorzitter Marcel Bril, gingen verschillende gastsprekers en deelnemers met elkaar in gesprek over projecten, programma’s en bevindingen over de aanpak van verzuim in de branche zorg en welzijn.
Het thema ‘verzuim’ is een van de centrale arbeidsmarktthema’s die AZW-partners begin dit jaar hebben benoemd om te onderzoeken. Het doel van deze dialoogsessie was om gezamenlijk een beschikbare kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Om dit doel te bereiken heeft AZW een aantal gastsprekers uitgenodigd om hun projecten, visie en bevindingen rondom het thema met de deelnemers te delen en te bespreken.
Wat meten en weten we rondom de verzuimcijfers vanuit AZW?
Hoe hoog is het verzuim in zorg & welzijn? Hoe vaak melden mensen zich ziek? Welk aandeel verzuim is werk-gerelateerd? En wat is het verschil tussen leeftijdsgroepen? En waar vinden we al die informatie? Joris de Rooij, beantwoordde namens het AZW programma deze vragen tijdens zijn presentatie aan de hand van data over verzuim uit AZW-Statline.
Download hier de presentatie van Joris de Rooij
De wonderpil voor verzuim
Anouk ten Arve van stichting IZZ vraagt zich tijdens haar presentatie af waarom het niet lukt om met meer dan 10 jaar actief verzuimbeleid in de branches, het verzuim daadwerkelijk naar beneden te krijgen. Hoe ziet volgens haar de ‘wonderpil’ eruit om verzuim tegen te gaan? Lees hier het artikel dat Anouk ten Arve op verzoek van het AZW programma heeft geschreven.
Download hier de presentatie van Anouk ten Arve
Interventies op verzuim bij de arbeidsmarktplatforms van FCB
Johan Ketelaars, secretaris arbeidsplatform Jeugdzorg bij FCB presenteerde de aanpak van verzuim in de branches Jeugdzorg, Sociaal Werk en Kinderopvang. Sociale partners uit deze drie branches hebben de afgelopen jaren een serie interventies georganiseerd om het verzuim aan te pakken.
Download hier de presentatie van Johan Ketelaars
Open over de overgang
De gemiddelde leeftijd van vrouwen in zorg en welzijn stijgt. Dat betekent ook dat de leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen stijgen. Vrouwen met overgangsklachten ervaren ongemakken en onbegrip op de werkvloer. Het is tijd om het onderwerp te bespreken en het taboe te doorbreken. Anneke Westerlaken is voorzitter van CNV Zorg en Welzijn en vertelde tijdens haar presentatie meer over het project ‘Open over de overgang’ en de urgentie om dit bespreekbaar te maken.
Download hier de presentatie van Anneke Westerlaken
Open gesprek over aanpak van verzuim
Wat is de volgende stap om het verzuim naar beneden te krijgen? En hoe pak je dit aan? Als afsluitend onderdeel van de dialoogsessie gingen de deelnemers van de dialoogsessie met elkaar in gesprek over de presentaties van de gastsprekers, hun eigen kennis en ervaringen en inzichten. Dit leverde een goed, open en inhoudelijk gesprek op tussen de deelnemers. Onderwerpen als ‘leiderschap van professionals en leidinggevenden’, ‘knagende negatieve vicieuze cirkels’, het model ‘Huis van werkvermogen’ en ‘organisatiecultuur’ werden open met elkaar besproken en bediscussieerd.
Organiseren van een sociale dialoog
AZW Programmamanagers Johan Siegert en Ivo Zuidervaart sloten het programma af en concludeerden dat deze middag in de opzet was geslaagd: het organiseren van een inhoudelijk sociale dialoog tussen partijen in zorg en welzijn. Verbeterpunten rondom bijvoorbeeld het samenvatten en verder doorgronden van succesfactoren van goede praktijkvoorbeelden worden meegenomen in de eerstvolgende dialoogbijeenkomst op 22 november over de stageproblematiek in zorg en welzijn.