
Op dinsdagmiddag 4 februari 2020 vindt een kennis- en dialoogmiddag plaats over recent arbeidsmarktonderzoek dat vanuit het AZW programma en RegioPlus is uitgevoerd. We nodigen u uit om kennis, ideeën en inspiratie op te doen door het bijwonen van verschillende sessies waarin de resultaten van de onderzoeken worden toegelicht en waar de dialoog centraal staat over de impact van dit onderzoek. Daarnaast kunt u deelnemen aan werksessies waar uw input wordt gevraagd voor nog lopende onderzoeken.
Programma
13.00 uur: Ontvangst, koffie/thee
13.30 uur: Algemene introductie, inspiratie!
14.00 uur: Parallelsessie 1
15.10 uur: Parallelsessie 2
16.20 uur: Wrap-up, discussie en conclusies
16.45 uur: Borrel
Ronde 1
Parallelsessie 1: Werkdruk in Zorg en Welzijn, TNO en HHM
TNO en HHM hebben in december 2019 een onderzoek opgeleverd naar de arbeidsmarktthema’s werkdruk, agressie, verzuim, en technologie en domotica. ‘Werkdruk’ staat in deze parallelsessie centraal. Welke oorzaken en aanpakmethodieken zijn gezien in organisaties? Wat draagt bij aan de oplossing? Zie voor het rapport: https://www.azwinfo.nl/publicaties/arbeidsmarktproblematiek-in-de-sector-zorg-en-welzijn/. Op deze website vind je ook per branche specifieke rapportages.
Parallelsessie 2: Toekomst scenario’s voor de arbeidsmarkt medisch domein, SEO Economisch Onderzoek
SEO Economisch Onderzoek heeft in oktober het rapport ‘Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor medisch en verzorgend personeel’ opgeleverd. SEO geeft inzicht in ontwikkelingen op de arbeidsmarkt sinds 2012 en financiële en maatschappelijke effecten van uit- en (her)instroom van zorgpersoneel. In deze parallelsessie bespreken we de trends en toekomstscenario’s voor de arbeidsmarkt en de mogelijke gevolgen daarvan. Wat betekent dit voor werk in het medisch domein? Zie voor het onderzoek en samenvatting (inclusief filmpje): https://www.azwinfo.nl/publicaties/ontwikkelingen-op-de-arbeidsmarkt/.
Parallelsessie 3: Simulatiesessie impact sociaal domein, Andersson Elffers Felix
Het sociaal domein kampt momenteel met personeelstekorten. Ongewenst voor collega’s en cliënten. Wat zijn slimme oplossingen om hier mee om te gaan? Momenteel doet Andersson Elffers Felix in opdracht van AZW hier onderzoek naar. De eerste uitkomsten worden gepresenteerd. Doe en denk mee met dit actuele onderzoek met de onderzoekers en geef aan waar verder op ingezet moet worden en waarom!
Ronde 2
Parallelsessie 1: De arbeidsmarkt van het Sociaal Domein, Regioplan Beleidsonderzoek en Cebeon
Regioplan Beleidsonderzoek heeft samen met Cebeon in opdracht van AZW in juni een rapport opgeleverd over de veranderingen op de arbeidsmarkt in het sociaal domein. Binnen het dit sociaal domein zijn er grote veranderingen geweest, onder meer als gevolg van de decentralisatie naar gemeenten. In deze parallelsessie focussen we op de functies in het sociaal domein en het ontstaan van de ‘T-shaped professional’. Wat betekent deze ontwikkeling voor werknemers, werkgevers en onderwijs? Zie voor het onderzoek en samenvatting (inclusief filmpje): https://www.azwinfo.nl/publicaties/de-arbeidsmarkt-van-het-sociaal-domein/.
Parallelsessie 2: Uitstroomonderzoek Zorg en Welzijn, RegioPlus
RegioPlus heeft samen met onderzoeksbureau Presearch een doorlopend uitstroomonderzoek opgezet. Inmiddels hebben meer dan 2.000 vertrekkende medewerkers meegewerkt aan dit onderzoek. RegioPlus publiceerde in november 2019 de eerste voorlopige resultaten. In deze parallelsessie gaan we met elkaar het gesprek aan wat opvalt in het onderzoek en wat nu nodig is om medewerkers meer te behouden. Zie voor de eerste resultaten: https://kennisnet.regioplus.nl/IntranetPortal/media/Media/Nieuws/Landelijke-factsheet-resultaten-uitstroomonderzoek-Nov-2019.pdf.
Parallelsessie 3: Werksessie over de impact van technologie op functies in zorg en welzijn
Technologie en de zorg: we hebben het er (heel) veel over, maar wat gebeurt er nu echt? En wat betekent dit voor huidige functies in de sector? Wat zijn de trends rondom technologie in de zorg en welzijn? Lieke Lamb zal in een korte introductie de trends aangeven. Daarna gaan we aan de slag: help en denk mee om dit onderwerp verder richting te geven. Met welke vragen moeten overheid en sociale partners samen aan de slag? En waar vooral niet mee?
Praktische informatie
Datum: dinsdag 4 februari 2020 van 13.00 tot 17.30 uur
Locatie: Muntgebouw, Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht
Gezien de vele animo is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze bijeenkomst.