Succesvolle verdiepende bijeenkomst Prognosemodel Zorg en Welzijn

Succesvolle verdiepende bijeenkomst Prognosemodel Zorg en Welzijn

19 september 2022 • Nieuws

Meer leren over de ins en outs van het Prognosemodel Zorg en Welzijn: dat stond op de agenda van de bijeenkomst voor arbeidsmarktonderzoekers en dataspecialisten die werken met het model. René Hulle van ABF Research ging samen met 15 deelnemers vanuit RegioPlus-organisaties en landelijke fondsen met het model aan de slag.

Naast een uitleg over het model, kregen deelnemers opdrachten om uit te werken. Ook werden praktijkvragen van de deelnemers beantwoord en praktische tips uitgewisseld voor het gebruik van de scenario editor. Vooral het gebruik van de rechtermuisknop wordt vaak vergeten, waarmee verschillende functionaliteiten kunnen worden gebruikt. Belangrijk is om het model te gebruiken als indicator, waarbij de relatieve verschillen tussen bijvoorbeeld jaren en branches beter te gebruiken zijn dan de absolute aantallen die uit het model komen. Het model wordt doorlopend verbeterd en aangepast aan de nieuwe omstandigheden. De ervaringen van de gebruikers, zoals vandaag, zullen ook weer worden meegenomen in de verder doorontwikkeling van het model.

Prognosemodel in de praktijk

De deelnemers waren enthousiast over de opzet en vorm van deze bijeenkomst en waarderen het initiatief. Zo vertelt Karin Doornbos van Zorgplein Noord: ‘Ik werk al regelmatig met de tool. Hier leer je net die extra mogelijkheden, zoals het maken van een visueel aantrekkelijke regionale kaart met uitkomsten’. Ook Arjan Beelen van Flever maakt gebruik van het Prognosemodel: ‘In het netwerk van de Human Capital Agenda Zorg en Welzijn Flevoland hebben we de scenario’s van arbeidsmarktprognoses laten zien. Aan welke knoppen kun je draaien? Na het bespreken van de scenario’s zien we dat, na projecten om de instroom te verhogen, nu initiatieven op het behoud van personeel zijn gestart.’

Volgende bijeenkomst

De nieuwste prognoses voor 2031/2032 worden medio december verwacht. Daarom komt er weer een nieuwe sessie aan in het eerste kwartaal van 2023, waarin we ook dieper in zullen gaan op de aannames en scenario’s die in het model gebruikt worden. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Download de presentatie en oefeningen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.