Clubhuisbijeenkomst: De staat van zorg en welzijn 2023

Clubhuisbijeenkomst: De staat van zorg en welzijn 2023

Voeg toe aan mijn agenda
31 okt

De Witte Vosch, Oudegracht 46
Utrecht
13:30 - 17:30

Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt van zorg en welzijn zich in 2023? Welke veranderingen zijn er ten opzichte van vorig jaar? Wat kunnen we verwachten? Welke informatie is belangrijk om mee te nemen in nieuwe beleids- en activiteitenplannen voor de komende jaren? Het is de hoogste tijd om het hier over te hebben tijdens de AZW Clubhuisbijeenkomst ‘De staat van zorg en welzijn 2023’ op 31 oktober in De Witte Vosch in Utrecht.

Op dinsdagmiddag 31 oktober organiseerden we van ca. 13.30 -17.30 een inspirerende kennisbijeenkomst voor beleidsmakers, bestuurders en onderzoekers binnen zorg en welzijn. Tijdens de interactieve bijeenkomst gingen we met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn.

Programma

Het programma bestaat uit twee delen:

Wat is de staat van zorg en welzijn 2023?

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, neemt ons uitgebreid mee in de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn en vertelt hoe we deze in perspectief kunnen plaatsen met andere sectoren. Hij doet dit met data en informatie uit het datawarehouse van het AZW-programma.

Bekijk de presentatie van Peter Hein van Mulligen

Denk mee over toekomstscenario’s voor zorg en welzijn

Het tweede deel van de bijeenkomst staat in het teken van toekomstscenario’s voor de arbeidsmarkt in zorg en welzijn. Bij ongewijzigd beleid zal over 40 jaar één op de drie mensen in de zorg moeten werken (WRR, 2021). Het IZA gaat uit van een plafond van één op de zes werkenden in zorg en welzijn. Een eenvoudige oplossing is er niet. Welke scenario’s zijn voorstelbaar? Onderzoeks- en adviesbureau Rebel doet in opdracht van het AZW-programma het komende half jaar onderzoek naar zeven voorstelbare scenario’s en hun impact op het arbeidsmarkttekort in zorg en welzijn. Rebel kijkt onder andere naar de gevolgen van verdere technologische innovatie, preventie via een gezondere leefstijl of extra inzet van informele zorg. Het is een scenario-analyse én observatie: wat gebeurt er als we dit doen? Tijdens de bijeenkomst gaan we hierover in gesprek met de onderzoekers van Rebel. Op basis van jullie kritische reflecties en met verdere input uit het brede veld van zorg en welzijn zal Rebel de scenario’s verscherpen en verdiepen.

Tot slot zoomen we in op de branche-analyses van alle zorg- en welzijnbranches van AZW. Half oktober publiceren we voor elke branche apart een analyse van de arbeidsmarkt en wat daarin extra opvalt. Uiteraard bespreken we die middag ook de actualiteiten rondom het AZW-programma en de onderzoeken en analyses die in uitvoering zijn.

Meer informatie

De bijeenkomst is interactief. Er is dus volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Datum: 31 oktober 2023
Plaats: Oudegracht 46, Utrecht
Tijd: 13.30 – 17.30 uur

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.