Over ons

De arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn zijn complex. Daarom is goede én duidelijke informatie over de arbeidsmarkt belangrijk. In het AZW-programma werken arbeidsmarktfondsen in zorg en welzijn en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al sinds 1994 samen om betrouwbare, onafhankelijke informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Zo kunnen beleidsadviseurs en bestuurders goede beslissingen nemen, tijdig actuele knelpunten signaleren en anticiperen op toekomstige trends.

Het AZW-programma is de drijfveer voor het stimuleren van datagedreven werken aan de arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn. Het programma richt zich daarbij op drie verschillende onderdelen: data vertalen naar informatie,kennis delen en het stimuleren van kennisgedreven werken. En dat doen we voor, door én met elkaar in het AZW Clubhuis.

Ontmoet het AZW-team

01

Datawarehouse

Via de AZW StatLine ontsluit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in opdracht van het AZW-programma, actuele data over de arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn inclusief kinderopvang. Hiervoor verzamelt en combineert het CBS continu informatie uit verschillende bronnen. Zo worden aan werkgevers, werknemers en zzp'ers uit de sector twee keer jaar vragen gesteld over de arbeidsmarkt. De informatie die dit oplevert, verwerkt het CBS in AZW StatLine. Ook arbeidsmarktprognoses, waarin modelmatig tien jaar vooruit wordt gekeken, maken onderdeel uit van het AZW datawarehouse.

02

Data vertalen naar informatie en kennis

Het AZW-programma zet data om naar informatie- en kennisproducten. Deze producten worden verspreid via de website. Hiermee zorgen we dat de gegevens uit ons datawarehouse voor iedereen begrijpelijk én toepasbaar worden. We doen dit met infographics, long reads en video’s waarin de resultaten praktisch en overzichtelijk worden samengevat.

03

Kennisgedreven werken stimuleren

We laten niet alleen onderzoek uitvoeren, maar willen ook de ontwikkelde kennis actief delen en de dialoog voeren om de arbeidsmarkt in de Zorg en Welzen beter te maken. Tijdens de Clubhuisbijeenkomsten geven we samen duiding aan de informatie en stimuleren we beleidsadviseurs om kennisgedreven te werken. Zodat beslissers de juiste keuzes kunnen maken. Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie

Betrokken partijen

Het AZW-programma is eigendom van het ministerie van VWS samen met de arbeidsmarktfondsen StAZ (ziekenhuizen), StAG (gehandicaptenzorg), A+O VVT (vvt), SoFoKleS (umc’s), SSFH (huisartsenzorg), O&O fonds GGZ (ggz), Arbeidsmarktplatform Jeugdzorg, Arbeidsmarktplatform Sociaal Werk en Arbeidsmarktplatform Kinderopvang. FCB en CAOP voeren samen het programmamanagement voor het AZW-programma.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.