
Arbeidsmarktprognose 2034: tekort in zorg en welzijn breed stijgt naar 305.000 werknemers
19 december 2024 • Nieuws
Het arbeidsmarkttekort in zorg en welzijn loopt de komende jaren fors op. Dat blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktprognoses van het AZW-programma. In 2034 wordt een tekort geraamd van bijna 305 duizend werknemers onder het referentiescenario inclusief beleid kinderopvang.
Het verwachte tekort aan personeel loopt de komende jaren op, doordat de zorgvraag harder stijgt dan het personeelsaanbod. In de eerste jaren is de verwachte toename nog beperkt; na 2025 neemt het verwachte tekort steeds sneller toe, met name doordat de groei van het arbeidsaanbod afvlakt. Vanaf 2031 gaat het om een jaarlijkse groei van het verwachte tekort met meer dan 27 duizend werknemers. Als de huidige trends zich doorzetten wordt in 2034 een tekort van bijna 305 duizend werknemers verwacht.
Figuur 1. Arbeidsmarktprognose zorg en welzijn breed tot en met 2034
In 2033 wordt een tekort van 277 duizend werknemers verwacht. Dit is meer dan bij de prognose van vorig jaar onder het scenario Nieuw Beleid waarbij een tekort van 232 duizend werknemers werd geraamd. Dit tekort valt vooral hoger uit doordat de verwachte arbeidsproductiviteitsgroei naar beneden is bijgesteld. Daarnaast spelen ook de hogere verwachte verzuimcijfers een rol.
In 2024 geen scenario Nieuw Beleid
Anders dan vorig jaar is bij deze nieuwe prognoses geen variant uitgebracht met de naam Nieuw Beleid. Een uitzondering hierop vormen de vaststaande beleidsafspraken voor kinderopvang. Dit maakt de vergelijking met eerdere ramingen complex en daarom leggen we deze uit.
In Figuur 2 worden de tekorten getoond in het jaar 2033 op basis van de oude en nieuwe ramingen voor de sector zorg en welzijn breed (inclusief kinderopvang). Hier zien we onder elkaar de ramingen van 2023 (referentie en Nieuw Beleid) en de nieuwe ramingen van 2024 (referentie en referentie met beleid kinderopvang). In de prognoses van vorig jaar stond het scenario Nieuw Beleid centraal. Dit leverde in 2033 een tekort op van 232 duizend medewerkers. De nieuwe meest reële raming onder het referentiescenario met beleid kinderopvang laat zien dat het tekort in 2033 uitkomt op 261 duizend medewerkers.
De zuiverste vergelijking tussen de oude en nieuwe ramingen is te maken tussen de twee referentiescenario’s van 2023 en 2024. Deze laten zien dat het tekort in de nieuwe raming met 261 duizend veel hoger uitkomt dan in de ramingen van 2023 (toen 214 duizend).
Figuur 2. Vergelijking nieuwe en oude prognoses zorg en welzijn (inclusief kinderopvang) 2033
In Figuur 3 tonen we dezelfde vergelijking voor de sector zorg en welzijn smal (exclusief kinderopvang). Dit is de afbakening die het uitgangspunt vormt in de kamerbrief van de minister van VWS. Hier zien we dat het tekort onder het scenario Nieuw Beleid in de oude ramingen uitkwam op 190 duizend medewerkers. In de nieuwe meest reële raming op basis van het referentiescenario met beleid kinderopvang komt het tekort uit op 247 duizend medewerkers.
Ook hier is de zuiverste vergelijking tussen de oude en nieuwe ramingen te maken door de twee referentiescenario’s van 2023 en 2024 te vergelijken. Deze laten zien dat het tekort in de nieuwe raming met 240 duizend veel hoger uitkomt dan in de raming van 2023 (toen 195 duizend).
Figuur 3. Vergelijking nieuwe en oude prognoses zorg en welzijn (exclusief kinderopvang) 2033
Branches en beroepsgroepen
In alle branches zien we dat de tekorten de komende jaren naar verwachting verder oplopen. De toename is in absolute zin het grootst in de VVT-branche en het kleinst in de Jeugdzorg. Ook in de ziekenhuiszorg loopt het tekort de komende jaren naar verwachting relatief snel op.
Wat betreft beroepsgroepen zijn de verwachte tekorten in absolute aantallen het grootst bij helpenden mbo 2, verzorgenden mbo 3, verpleegkundigen (mbo-, hbo- en gespecialiseerd) en maatschappelijke hulp en dienstverlening (hbo). Rekening houdend met de grootte van de beroepsgroepen, is het verwachte tekort ook relatief groot voor onder meer de beroepsgroepen specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, GGZ-beroepen geraamd door het Capaciteitsorgaan, huisartsen en sociaal geneeskundigen.
Meer informatie
Op 16 december informeerde Minister Agema (VWS) de Tweede Kamer over de uitkomsten van de nieuwe prognose van het verwachte personeelstekort in een kamerbrief. In januari verschijnt een serie nieuwe infographics met resultaten van de arbeidsmarktprognose voor de sector zorg en welzijn en de individuele branches.