AZW kwartaalupdate: arbeidsmarktcijfers geactualiseerd

AZW kwartaalupdate: arbeidsmarktcijfers geactualiseerd

19 september 2022 • Nieuws

De kwartaalupdate voor het tweede kwartaal van 2022 is begin september 2022 gepubliceerd op AZW Statline. AZW StatLine geeft toegang tot de arbeidsmarktcijfers van de sector Zorg en Welzijn. Je vindt hier cijfers over de werkgelegenheid, de arbeidsmobiliteit, onderwijs, ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden. Veel informatie is ook per branche en per regio beschikbaar. Daarnaast kun je een deel van de cijfers ook benaderen via het AZW dashboard.

Sinds de vorige update zijn er nieuwe ziekteverzuimpercentages voor de sector zorg en welzijn gepubliceerd op AZW StatLine. Het ziekteverzuimpercentage voor de sector zorg en welzijn daalde van 8,9 procent in het eerste kwartaal naar 7,5 procent in het tweede kwartaal. Er zijn ook cijfers gepubliceerd voor de verschillende branches en subbranches in zorg en welzijn. Ben je benieuwd naar de cijfers voor jouw branche? Bekijk de tabel.

Vacatures en vacaturegraad

Ook de cijfers over de ontstane en openstaande vacatures en de vacaturegraad in zorg en welzijn zijn geactualiseerd. Het aantal ontstane vacatures in zorg en welzijn nam toe van 54.100 in het eerste kwartaal naar 56.250 in het tweede kwartaal. Ook het aantal openstaande vacatures steeg in deze periode van 61.000 naar 66.250. Verder nam de vacaturegraad (het aantal vacatures per 1.000 medewerkers) in zorg en welzijn toe van 37 in het vierde kwartaal van 2021 naar 41 in het eerste kwartaal van 2022. Hierover zijn cijfers toegevoegd over het eerste kwartaal van 2022, omdat de vacaturegraadcijfers altijd één kwartaal achterlopen op de ontstane en openstaande vacatures. Ben je benieuwd naar de cijfers voor jouw branche? Bekijk de tabel per branche. Er zijn ook cijfers verschenen over het aantal ontstane vacatures in zorg en welzijn naar regio. Bekijk de tabel per regio.

Aanvullende cijfers in het AZW dossier

Alle AZW arbeidsmarktcijfers worden op AZW Statline gepubliceerd en geactualiseerd. Een deel van de kerncijfers is ook te benaderen via het AZW dashboard. Aanvullende cijfers zoals verdiepende tabellen, rapporten en speciale verzoeken vind je in het AZW dossier onder ‘Aanvullend statistisch onderzoek’ en onder ‘Verdieping’. Nieuw zijn:

  • Een tabel met informatie over werkbeleving en uitstroom van werknemers. De tabel bevat gegevens over de samenhang tussen de werkbeleving van werknemers in de zorg- en welzijnssector en hun mobiliteit in de periode 2020-2021.
  • Een aantal tabellen over kwalificaties in zorg en welzijn in 2020. Deze tabellen bevatten gegevens over de kwalificaties van werknemers en zelfstandigen. De cijfers gaan over de situatie in 2020 en zijn beschikbaar naar regio.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.