AZW-kwartaalupdate Q2 2024: Sector zorg en welzijn groeit met 25.000 extra medewerkers

AZW-kwartaalupdate Q2 2024: Sector zorg en welzijn groeit met 25.000 extra medewerkers

22 november 2024 • Nieuws

In het tweede kwartaal van 2024 is de sector zorg en welzijn gegroeid met bijna 25.000 medewerkers ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Op 19 november heeft het CBS nieuwe cijfers gepubliceerd over de werkgelegenheid en mobiliteit over het tweede kwartaal van 2024. Bekijk alle nieuwe tabellen op de website van AZW Statline.

Er stroomden in het tweede kwartaal van 2024 weer meer mensen de zorg in dan uit

In het tweede kwartaal van 2024 zijn 178.900 mensen in de sector zorg en welzijn komen werken en hebben 154.250 mensen de sector verlaten. Dit betekent dat er naar saldo 24.700 extra medewerkers zijn aangetrokken. Het aantal nieuwe medewerkers is in absolute zin het hoogst binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (+19.210 mensen). Dit is ook de grootste branche binnen de sector. Binnen sociaal werk zijn 2.460 nieuwe medewerkers bijgekomen in het tweede kwartaal van 2024. In een aantal branches zijn meer mensen uitgestroomd dan ingestroomd, dit geldt voor de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (-1.620), de gehandicaptenzorg (-750) en de jeugdzorg (-340).

Figuur 1. In- en uitstroom branches zorg en welzijn tweede kwartaal 2024

Grootste jaar tot jaar groei in aantal medewerkers binnen sociaal werk

Als we het tweede kwartaal van 2024 vergelijken met het tweede kwartaal van 2023, dan zien we dat het aantal medewerkers binnen de branche sociaal werk het hardst is toegenomen (+5,9%, +3.600 medewerkers), gevolgd door de verpleging, verzorging en thuiszorg (+3,9%, +17.900 medewerkers). Binnen een aantal branches is sprake van een lichte daling in het aantal medewerkers, namelijk binnen de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (-2,8%, -6.400 medewerkers), de universitair medische centra (-1,5%, -1.200 medewerkers) en de gehandicaptenzorg (-1,1%, -2.100 medewerkers).

Figuur 2. Ontwikkeling aantal werknemers naar branche

Uitstroom uit zorg en welzijn het hoogst onder medewerkers van 55 jaar en ouder

Zoomen we in op de uitstroom naar leeftijd dan zien we dat binnen de sector zorg en welzijn de uitstroom procentueel voor het grootste gedeelte wordt veroorzaakt door medewerkers van 55 jaar en ouder (27%). Gevolgd door de jongste categorie medewerkers, < 25 jaar (22%). Zoomen we in op de verschillende branches binnen zorg en welzijn dan valt op dat binnen de ziekenhuizen en overige medische specialistische zorg, de VVT, de geestelijke gezondheidzorg en de huisartsen en gezondheidscentra het aandeel uitstroom onder 55-plussers boven het sectorgemiddelde uitkomt. Binnen de kinderopvang (inclusief peuterspeelzaalwerk) valt op dat het aandeel uitstroom onder medewerkers < 25 het hoogst is (31%, tegen 22% sectorgemiddeld). Dit is verklaarbaar omdat de gemiddelde leeftijd binnen deze branche ook lager ligt. Binnen jeugdzorg en overige zorg en welzijn valt op dat het uitstroompercentage het hoogst is in de leeftijdsgroep van25 tot 35 jaar.

Figuur 3. Uitstroom naar leeftijd

Gemiddelde leeftijd het hoogst binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg

In het tweede kwartaal van 2024 is de gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de sector zorg en welzijn 42,1 jaar. De gemiddelde leeftijd is het hoogst in de verpleging, verzorging en thuiszorg (43,6 jaar). De huisartsen en gezondheidscentra staan op de tweede plek, daar is de gemiddelde leeftijd van de medewerkers 43,6 jaar. Op de voet gevolgd door de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg, met een gemiddelde leeftijd van 43,1 jaar. Binnen de kinderopvang (incl. peuterspeelzaalwerk) ligt de gemiddelde leeftijd het laagst van alle branches (36,7 jaar).

Figuur 3. Gemiddelde leeftijd van werknemers naar branche

Aandeel moeilijk vervulbare vacatures is hoog binnen alle branches

Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures is binnen alle branches binnen zorg en welzijn hoog. Gemiddeld in zorg en welzijn is 73% van de vacatures moeilijk vervulbaar. Tussen de branches zien we wel grote verschillen. Binnen de huisartsen en gezondheidscentra is het aandeel moeilijk vervulbare vacatures veruit het hoogst, namelijk 92%. Binnen sociaal werk is 46% van de vacatures moeilijk vervulbaar.

Figuur 4. Moeilijk vervulbare vacatures naar branche*

Vooral veel zij-instromers binnen sociaal werk

Een zij-instromer is een werknemer die op het peilmoment ingestroomd is binnen zorg en welzijn, bij het begin van deze werknemersbaan ouder is dan 25 en nooit eerder in loondienst in zorg en welzijn gewerkt heeft.

Voor de hele sector zorg en welzijn ligt het aandeel zij-instromers op 23% in het tweede kwartaal van 2024. Binnen de branche sociaal werk is het aandeel zij-instromers het hoogst, namelijk 33%, gevolgd door overige zorg en welzijn (31%) en de universitair medische centra (24%). Het percentage zij-instromers ten opzichte van de totale instroom in het tweede kwartaal van 2024 is het laagst binnen de kinderopvang (incl. peuterspeelzaalwerk) (16%).

Aantal herintreders het hoogst binnen de geestelijke gezondheidszorg

Een herintreder is een werknemer die op het peilmoment ingestroomd is binnen zorg en welzijn en die een jaar voorafgaand aan de start van de baan niet als werknemer werkzaam was in zorg en welzijn. Daarvoor is de werknemer op enig moment wel als werknemer werkzaam in zorg en welzijn geweest.

Voor de hele sector zorg en welzijn ligt in het tweede kwartaal van 2024 het aandeel herintreders op 27%. Binnen de geestelijke gezondheidszorg en de huisartsen en gezondheidscentra is het aandeel herintreders relatief gezien het hoogst (beide 35%), op de voet gevolgd door de jeugdzorg (34%). Binnen de kinderopvang (incl. peuterspeelzaalwerk) en de universitair medische centra het aandeel herintreders relatief gezien het laagst (beide 24%).

Figuur 5. Aandeel zij-instromers, herintreders en overige instroom naar branche

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.