AZW Kwartaalupdate Q4 2024: lichte daling ziekteverzuim zorg en welzijn

AZW Kwartaalupdate Q4 2024: lichte daling ziekteverzuim zorg en welzijn

17 maart 2025 • Nieuws

Het ziekteverzuim is in de meeste zorg- en welzijnsbranches in het vierde kwartaal van 2024 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het CBS. De vacaturegraad blijft het hoogst in de geestelijke gezondheidszorg, terwijl het aantal openstaande vacatures in umc’s en de jeugdzorg de sterkste stijging vertoont ten opzichte van andere branches.

Op 14 maart heeft het CBS nieuwe vacature- en verzuimcijfers gepubliceerd over het vierde kwartaal van 2024. Bekijk alle nieuwe tabellen op AZW Statline.

Minder verzuim in meeste branches in vierde kwartaal 2024

In het vierde kwartaal van 2024 is het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn licht gedaald naar 7,5%, ten opzichte van 7,7% in dezelfde periode van 2023. In de meeste branches nam het verzuim af met 0,1 tot 0,3 procentpunt. De sterkste daling werd geregistreerd bij huisartsen en gezondheidscentra (-1 procentpunt), gevolgd door sociaal werk (-0,5 procentpunt). Alleen in de geestelijke gezondheidszorg steeg het verzuim licht (+0,2 procentpunt).

Vanwege seizoensinvloeden op ziekteverzuim, waarbij de percentages in de winter doorgaans hoger liggen dan in de zomer, worden de cijfers altijd vergeleken met dezelfde kwartalen van voorgaande jaren en niet met opeenvolgende kwartalen.

Figuur 1. Verzuimpercentage branches zorg en welzijn laatste 6 kwartalen

Jaarcijfers ziekteverzuim 2024

Met de publicatie van de nieuwste cijfers zijn ook de jaarcijfers over 2024 voor ziekteverzuim bekend. Op sectorniveau, inclusief kinderopvang, is het verzuimpercentage licht gedaald met 0,1 procentpunt ten opzichte van 2023. In verschillende branches is eveneens een daling zichtbaar. De sterkste afname vond plaats bij huisartsen en gezondheidscentra, waar het verzuim in een jaar tijd daalde met 1 procentpunt (van 6,7% in 2023 naar 5,7% in 2024). Ook in de branches overige zorg en welzijn (-0,3 procentpunt) en ziekenhuizen (-0,2 procentpunt) nam het verzuim af.
Andere branches, zoals jeugdzorg (+0,2 procentpunt), geestelijke gezondheidszorg (+0,1 procentpunt) en verpleging, verzorging en thuiszorg (+0,1 procentpunt), lieten daarentegen een lichte stijging zien.

Alle cijfers over 2024, inclusief de kwartaalcijfers, zijn voorlopig. Binnenkort verschijnen korte infographics met de verzuimontwikkeling per branche over de afgelopen zes kwartalen en de periode 2014-2024.

Figuur 2. Verzuimpercentages branches zorg en welzijn 2023 – 2024

Toename aantal ontstane vacatures

In het vierde kwartaal van 2024 ontstonden er in totaal 55.100 vacatures bij bedrijven en instellingen in de sector zorg en welzijn. Dat zijn er 3.500 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De branches die in absolute zin het meest bijdroegen aan deze toename zijn de verpleging, verzorging en thuiszorg (+ 1.600), de kinderopvang inclusief peuterspeelzaalwerk (+ 1.300) en de gehandicaptenzorg (+1.100). De sterkste afname zien we bij de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (-1.600).

Figuur 3. Ontstane vacatures in branches van zorg en welzijn

Meeste ontstane vacatures op mbo-niveau

Meer dan de helft van de ontstane vacatures betrof functies op mbo-niveau (57%). Ongeveer een kwart van de vacatures was op hbo-niveau, terwijl een aanzienlijk kleiner aandeel vacatures op wo-niveau (10%) en op voortgezet onderwijsniveau (8%) lag.

Grootste stijging openstaande vacatures binnen umc’s en jeugdzorg

Het aantal openstaande vacatures in de sector zorg en welzijn is in het vierde kwartaal van 2024 met 4% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Openstaande vacatures zijn posities waarvoor aan het einde van de meetperiode nog geen personeel is gevonden. Vooral de universitair medische centra en de jeugdzorg vallen op, beide met een toename van 27% in het aantal openstaande vacatures.

Voor de meeste branches geldt dat er sprake is van een toename in het aantal openstaande vacatures. Bij twee branches is het aantal openstaande vacatures gedaald. Opvallend is de grote daling in het aantal openstaande vacatures binnen de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (-36%). Binnen sociaal werk is het aantal openstaande vacatures gedaald met 5%. Binnen de gehandicaptenzorg bleef het aantal openstaande vacatures gelijk.

Figuur 4. Openstaande vacatures branches zorg en welzijn

Hoogste vacaturegraad binnen GGZ, sterkste toename bij de universitair medische centra

De vacaturegraad geeft het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen weer en is een indicator voor de krapte op de arbeidsmarkt. De gegevens over de vacaturegraad lopen structureel één kwartaal achter op de cijfers over het aantal ontstane en openstaande vacatures. In het derde kwartaal van 2024 bedroeg de gemiddelde vacaturegraad in de sector zorg en welzijn 43. Dit is ongeveer gelijk aan het landelijk beeld in hetzelfde kwartaal, waar deze lag op 44 vacatures per 1.000 banen.

Binnen de geestelijke gezondheidszorg is de vacaturegraad opnieuw het hoogst, met een waarde van 83. Deze branche liet bovendien een sterke stijging zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023 (toen 69). De grootste relatieve stijgingen zien we bij de universitair medische centra (van 33 naar 43) en bij de kinderopvang inclusief peuterspeelzaalwerk (van 43 naar 52). De sterkste dalingen in de vacaturegraad zien we bij overige zorg en welzijn (van 67 naar 53) en de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (van 31 naar 26).

Figuur 5. Vacaturegraad branches zorg en welzijn

Nog verder verdiepen? Op AZW Statline vind je aanvullende data. Zo zijn er ook nieuwe cijfers gepubliceerd over het aantal ontstane vacatures per beroep en naar regio

Op de hoogte blijven?

Krijg als eerste de nieuwste publicaties, uitnodigingen voor AZW-Clubhuisbijeenkomsten en meer verdieping van actuele data binnen zorg en welzijn.