AZW-longread: ‘Wat zijn voorwaarden om je werk in de zorg goed te kunnen doen?’

AZW-longread: ‘Wat zijn voorwaarden om je werk in de zorg goed te kunnen doen?’

6 april 2023 • Nieuws

Het is bekend dat het tekort aan professionals niet wordt opgelost als het werk op de huidige wijze blijft georganiseerd. Daarom is AZW gestart met het kennisdossier ‘anders werken’. De inzichten en aanbevelingen in dit dossier zijn voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van beleidsadviseurs.

Wat aan het palet van inzichten ontbreekt zijn ervaringen en ideeën van werknemers in de sector. Samen met onderzoeksbureau SenseGuide deden we daar onderzoek naar. In het rapport ‘Anders werken in zorg en welzijn’ beschrijven 629 zorgprofessionals uit de sector zorg en welzijn nu in hun eigen woorden wat zij onder goed werk verstaan.

Kansrijke ideeën van zorgprofessionals

De hoofdvraag van het onderzoek? “Hoe kunnen we anders werken vormgeven: met minder arbeidsmarkttekorten, waarbij werknemers het werk op een plezierige manier kunnen verrichten?”

We brachten een greep uit de meest kansrijke ideeën van zorgprofessionals samen in een longread. Deze beschrijft de oplossingen vanuit de medewerkers: allemaal ideeën die dichtbij henzelf en hun werk liggen.

 

De oplossingen zijn in drie categorieën samengevoegd:

  1. Verlichting van administratieve lasten
    Uit de verhalen blijkt dat de verlichting van administratieve lasten het werkplezier aanzienlijk kan verhogen. Werknemers willen hun tijd namelijk aan goede zorg voor cliënten besteden.
  2. Vertrouwen teruggeven
    Werknemers ervaren een kloof tussen hun eigen leefwereld en de systeemwereld van hun werk. Werknemers vragen om andere, nieuwe vormen van samenwerking waarin het vertrouwen weer centraal staat. Nieuwe vormen van samenwerking vragen ook om korte lijntjes met zorgpartijen en andere systeempartners en andere vormen van toezicht en verantwoording.
  3. Een ander, breder mensbeeld op zorg ontwikkelen
    Werknemers geven een signaal af aan brancheorganisaties, vakbonden, werkgevers en ministeries om vanuit hun rol te reflecteren op de vraag: ‘In wat voor samenleving willen wij leven en welke plek heeft zorg hierin?

Benieuwd naar de oplossingen van zorgwerknemers?

Download dan de longread

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.