Infographic: snel inzicht in reserve zorg en welzijn

Infographic: snel inzicht in reserve zorg en welzijn

10 maart 2022 • Nieuws

In de infographic ‘Inzicht in de zorg- en welzijnsreserve’ kun je in een oogopslag zien hoeveel mensen met een diploma in zorg en welzijn (niet) in de sector werken. De infographic is gebaseerd op het innovatie-onderzoek dat in 2021 voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het doel van dit onderzoek was om zicht te krijgen op de aantallen personen werkzaam binnen én buiten de sector zorg en welzijn naar behaalde kwalificatie. Het onderzoek krijgt een vervolg in 2022.

Belangrijkste resultaten in één overzicht

In de infographic vind je de belangrijkste resultaten van het onderzoek in 1 overzicht. Enkele van deze onderzoeksuitkomsten:

  • Van de 7,75 miljoen werknemers in Nederland zijn er 1,33 miljoen werkzaam in zorg en welzijn.
  • Van de 788.000 werknemers met een kwalificatie binnen de selectie zorg en welzijn werkt een kwart (206.000) niet in de sector zorg en welzijn.
  • Onder werknemers is de grootste kwalificatie verzorgende (niveau 3) met 122.600 medewerkers. Hiervan is 87 procent werkzaam in zorg en welzijn.
  • De kwalificatie met het grootste aandeel zelfstandigen binnen de sector zorg en welzijn is verloskunde. Van de 2.200 zelfstandigen met deze kwalificatie is 86 procent werkzaam in zorg en welzijn.

Bekijk de infographic

Over het rapport en het onderzoek

In het onderzoek is gekeken naar zowel werknemers als zelfstandigen. Ook komen de mensen aan bod die zowel werkzaam zijn als zelfstandige én werknemer. Binnen de sector is het relevant om te weten hoe de verdeling van de behaalde kwalificaties is naar branche. Buiten de sector gaat het om meer inzicht in het potentieel aan herintreders met een behaalde kwalificatie in zorg en welzijn. Lees het rapport op de website van het CBS.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.