Record ziekteverzuim in vierde kwartaal 2021

Record ziekteverzuim in vierde kwartaal 2021

6 april 2022 • Nieuws

Het ziekteverzuim van werknemers in zorg en welzijn is in het vierde kwartaal van 2021 toegenomen. Met 7,5 procent was het ziekteverzuimpercentage binnen de sector het hoogst in zeker 12 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van AZW StatLine.

Omdat het ziekteverzuim een seizoenpatroon vertoont (het verzuim is in het eerste en in het vierde kwartaal altijd hoger), worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren. Een jaar eerder was het ziekteverzuim in zorg en welzijn nog 6,9 procent.

Meeste verzuim in de VVT

Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 9,0 procent, tegen 8,5 procent een jaar eerder. In de gehandicaptenzorg was het verzuim 8,4 procent, een jaar eerder was dat 7,5 procent. Het grootste verschil deed zich voor in de jeugdzorg: het ziekteverzuim was 7,4 procent in het vierde kwartaal van 2021, tegen 6,4 procent in dezelfde periode van 2020.

De cijfers zijn afkomstig van AZW StatLine en gaan terug tot 2010. Vanaf 2010 is het ziekteverzuim in zorg en welzijn niet zo hoog geweest, ook niet in andere kwartalen.

Meer informatie

Bekijk de ziekteverzuimpercentages voor alle branches in AZW StatLine. Deze tool geeft toegang tot de arbeidsmarktcijfers van de sector zorg en welzijn. Je vindt er niet alleen cijfers over ziekteverzuim, maar ook over de werkgelegenheid, arbeidsmobiliteit, onderwijs en arbeidsomstandigheden binnen de sector en branches.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.