Terugblik: Clubhuisbijeenkomst over de arbeidsmarkt zorg en welzijn 2033

Terugblik: Clubhuisbijeenkomst over de arbeidsmarkt zorg en welzijn 2033

2 april 2024 • Nieuws

Hoe ziet de arbeidsmarkt zorg en welzijn er over tien jaar uit? Die vraag stond centraal tijdens de AZW Clubhuisbijeenkomst van 28 maart. We gingen met elkaar in gesprek over de nieuwste arbeidsmarktprognoses én hebben het gehad over voorstelbare toekomstscenario’s en hun impact op de arbeidsmarkttekorten. Het was een inspirerende en leerzame bijeenkomst met mooie inzichten. Heb je het gemist? Lees hieronder de terugblik.

Arbeidsmarktprognoses zorg en welzijn 2033

In het eerste deel nam Jeroen de Kort van ABF Research ons mee in de nieuwste arbeidsmarktprognoses die onlangs in opdracht van het AZW-programma gepubliceerd zijn in het prognosemodel. Aan de hand van de uitkomsten van de nieuwe prognoses liet hij zien hoe het arbeidsmarkttekort zich de komende tien jaar ontwikkelt.

Toekomstscenario’s en hun impact op de tekorten op arbeidsmarkt

Om het arbeidsmarkttekort op te lossen, moet écht anders gedacht worden. Dat bleek wel uit de nieuwste prognoses die tijdens de bijeenkomst gepresenteerd werden. In opdracht van het AZW-programma voert onderzoeks- en adviesbureau Rebel een scenario-analyse uit naar voorstelbare toekomstscenario’s die kunnen bijdragen aan een oplossing voor het arbeidsmarkttekort. Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst presenteerden de onderzoekers van Rebel acht toekomstscenario’s en hun impact op de arbeidsmarkt. Denk aan domeinoverstijgend samenwerken, preventie, toepassing van technologische innovaties of informele zorg.

Deze scenario’s staan natuurlijk niet op zichzelf. Deelnemers gingen in groepjes uiteen om na te denken over samenhangende toekomstbeelden. Hoe reëel zijn deze toekomstbeelden? Wat is nodig om dit beeld over tien jaar werkelijkheid te laten worden? En wat betekent dit voor jouw rol? Dat leverde interessante en mooie inzichten op.

Medio mei publiceren we de scenario-analyse die Rebel Group momenteel uitvoert in opdracht van het AZW-programma op onze website.

Meer weten? Bekijk de nieuwste arbeidsmarktprognoses 2023-2033

Ben jij benieuwd naar de vraag naar personeel en andere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn? AZW heeft de uitkomsten uit het prognosemodel 2023-2033 voor iedere branche vertaald naar een overzichtelijke factsheet.

Bekijk de factsheets

Wil je meer weten over het prognosemodel en ben je benieuwd hoe deze tooling werkt? Kom op 22 april naar de werksessie voor arbeidsmarktonderzoekers. Tijdens deze interactieve sessie ga jij zelf aan de slag met het samenstellen van jouw scenario in het prognosemodel en kun je zien welk effect dit heeft op het personeelstekort.

Meld je aan

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.