Werken in de zorg inspireert: loopbaaninteresses bezoekers Zorginspirator gepubliceerd

Werken in de zorg inspireert: loopbaaninteresses bezoekers Zorginspirator gepubliceerd

10 juni 2022 • Nieuws

Zorginspirator is een objectief platform dat ondersteunt bij het uitstippelen van een loopbaan in de zorg. Het is gemaakt voor alle medewerkers in de zorg én voor mensen die (opnieuw) in de zorg willen werken. In opdracht van AZW heeft FWG/Marktmonitor een onderzoek uitgevoerd naar de loopbaaninteresses van gebruikers van Zorginspirator.

Sinds de lancering in februari 2020 hebben ruim 120.000 bezoekers Zorginspirator bezocht. Meer dan 60 procent van die bezoekers komt uit de zorg, en meer dan de helft van die groep heeft werkervaring in patiëntgebonden in patiëntgebonden functies in de begeleiding, verpleging, behandeling of verzorging, of in functies die daar direct ondersteunend aan zijn. Wat valt nog meer op?

Vakinhoudelijk zoekgedrag

Wat mensen inhoudelijk of qua soort werk zoeken in functies heeft een behoorlijke overlap met het werk dat ze nu al doen. Vaak bekijken ze de eigen functie of functies die in het verlengde daarvan liggen. Toch is er ook belangstelling om over de grenzen van de huidige positie heen te kijken. Dit geldt grotendeels ook voor het werk- en denkniveau: 57 procent van de bezoekers kijkt naar functies met hetzelfde werk- en denkniveau als hun huidige functie. Ongeveer 16 procent van de bezoekers kijkt naar functies van een lager werk- en denkniveau, terwijl 28 procent van de bezoekers functies met een hoger werk- en denkniveau onderzoekt.

Wanneer we naar het salaris kijken, is het beeld gevarieerder: 45 procent van de bezoekers bekijkt functies met een salaris van meer dan 5 procent boven het huidige salaris, terwijl 28 procent van de bezoekers functies bekijkt met een salaris dat meer dan 5 procent onder het huidige salaris ligt.
Verder komt naar voren dat mensen functies bekijken in alle branches en zich niet alleen beperken tot de eigen branche. Bezoekers lijken ook niet op voorhand meer interesse te hebben in krapte functies dan in functies waar het arbeidsmarktperspectief niet zo goed is.

Interesse in opleidingen

Zorginspirator biedt niet alleen informatie over functies en werken in de zorg, maar doet dat ook over opleidingen. De helft van de bekeken opleidingen is van het type bijscholing. Ook voor het bekijken van beroeps- en beroepsspecialiserende opleidingen (38% van het totaal) weten bezoekers Zorginspirator te vinden. Opvallend is dat bezoekers die een functie advies hebben opgevraagd meer interesse hebben in beroepsopleidingen en beroepsspecialisaties dan bezoekers die geen functies advies hebben gevraagd. Dit zijn mensen die er voor open (lijken te) staan een grote inhoudelijke stap te maken.

Ook zijn mensen vakinhoudelijk op zoek naar opleidingen om zich verder te ontwikkelen en up-to-date te blijven. Deze relatie lijkt iets sterker aanwezig voor mensen met werkervaring in begeleiding, verpleging of verzorging dan voor mensen met werkervaring in de directe zorgondersteuning, behandeling of overig.

Verder lezen

Download het rapport ‘Werken in de zorg inspireert’.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.