De staat van de arbeidsmarkt Geestelijke Gezondheidszorg 2023 - Brancheanalyse
Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche geestelijke gezondheidszorg? Om daar inzicht in te geven heeft AZW voor alle zorg-en-welzijnsbranches én de sector een analyse gemaakt van de arbeidsmarkt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de branche geestelijke gezondheidszorg ervoor staat en download hieronder de brancheanalyse.
Uitgelichte uitkomsten
- In de GGZ-branche zijn in Q4 in totaal 117.900 mensen werkzaam, waarvan 103.900 in loondienst en ongeveer 14.000 als zelfstandige.
- De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien met ongeveer 1,3% zal toenemen.
- 45% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral door de hoeveelheid werk en hectische omstandigheden.
Over de sector- en brancheanalyses
In 2021 heeft het AZW-programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een analyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze brancheanalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao-tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen waren gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.
Meerdere branches hebben in juni 2023 om een update gevraagd van deze brancheanalyse. Daarom is voor deze branches een update gemaakt van de brancheanalyse met een nieuwe naam: ‘De Staat van de arbeidsmarkt’.