De staat van de arbeidsmarkt Kinderopvang 2023 - Brancheanalyse

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche kinderopvang? Om daar inzicht in te geven heeft AZW voor alle zorg-en-welzijnsbranches én de sector een analyse gemaakt van de arbeidsmarkt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de branche kinderopvang ervoor staat en download hieronder de brancheanalyse.

Uitgelichte uitkomsten

  • In de branche kinderopvang zijn in Q4 2022 in totaal 131.900 mensen werkzaam. Van deze groep zijn 121.900 mensen werkzaam als werknemers in loondienst. Daarnaast zijn er ongeveer 10.000 mensen werkzaam als zelfstandige.
  • De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien jaar met ongeveer 14% zal toenemen.
  • 55% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral door de hoeveelheid werk en hectische omstandigheden.

Over de sector- en brancheanalyses

In 2021 heeft het AZW-programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een analyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze brancheanalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao-tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen waren gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Meerdere branches hebben in juni 2023 om een update gevraagd van deze brancheanalyse. Daarom is voor deze branches een update gemaakt van de brancheanalyse met een nieuwe naam: ‘De Staat van de arbeidsmarkt’.

Downloads

pdf

De-Staat-van-de-arbeidsmarkt-Kinderopvang-...

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.