De staat van de arbeidsmarkt Ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg 2023 - Brancheanalyse

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg? Om daar inzicht in te geven heeft AZW voor alle zorg-en-welzijnsbranches én de sector een analyse gemaakt van de arbeidsmarkt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de branche ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg ervoor staat en download hieronder de brancheanalyse.

Uitgelichte uitkomsten

  • In de branche ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg zijn in Q4 2022 235.200 mensen werkzaam, waarvan 227.200 in loondienst en ongeveer 8.000 als zelfstandige.
  • De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien jaar met ongeveer 5% zal toenemen.
  • 47% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral doordat werknemers heel veel werk moeten doen, doordat ze hectische omstandigheden ervaren, doordat ze onder hoge tijdsdruk moeten werken en snel moeten werken.

Over de sector- en brancheanalyses

In 2021 heeft het AZW-programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een analyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze brancheanalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao-tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen waren gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Meerdere branches hebben in juni 2023 om een update gevraagd van deze brancheanalyse. Daarom is voor deze branches een update gemaakt van de brancheanalyse met een nieuwe naam: ‘De Staat van de arbeidsmarkt’.

Downloads

pdf

De-Staat-van-de-arbeidsmarkt-Ziekenhuizen-...

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.