De staat van Sociaal Werk– Sectoranalyse

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche kinderopvang? Om daar inzicht in te geven heeft AZW in samenwerking met PFZW voor alle branches binnen zorg en welzijn een sectoranalyse gemaakt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van sociaal werk ervoor staat en download hieronder de sectoranalyse.

Uitgelichte uitkomsten

  • In sociaal werk zijn in 2020* 61.300 mensen werkzaam, waarvan 53.300 in loondienst en ongeveer 8.000 als zelfstandige.
  • De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien jaar met ongeveer 3% zal toenemen.
  • 30% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral doordat werknemers hectische omstandigheden ervaren of vinden dat ze heel veel werk moeten doen.

Over de sectoranalyses

In 2021 heeft het AZW programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een sectoranalyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze sectoranalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen waren gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Downloads

pdf

Sectoranalyse-Sociaal-werk.pdf

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.