De staat van Ziekenhuizen en Overige Medisch Specialistische Zorg – Sectoranalyse 2023

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche ziekenhuizen en overige medische specialistische zorg? Om daar inzicht in te geven heeft AZW in samenwerking met PFZW voor alle branches binnen zorg en welzijn een sectoranalyse gemaakt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de ziekenhuizen ervoor staat en download hieronder de sectoranalyse.

Uitgelichte uitkomsten

  • In de branche ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg zijn in Q4 2022 235.200 mensen werkzaam, waarvan 227.200 in loondienst en ongeveer 8000 als zelfstandige.
  • De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien jaar met ongeveer 5% zal toenemen.
  • 43% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral doordat werknemers heel veel werk moeten doen, doordat zij hectische omstandigheden ervaren, doordat zij onder hoge tijdsdruk moeten werken en snel moeten werken.

Over de sectoranalyses

In 2021 heeft het AZW programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een sectoranalyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze sectoranalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen waren gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Downloads

pdf

Sectoranalyse-Ziekenhuizen.pdf

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.