AZW longread: Werknemers verlaten sector zorg en welzijn minder dan je denkt

AZW longread: Werknemers verlaten sector zorg en welzijn minder dan je denkt

27 januari 2023 • Nieuws

AZW publiceert de longread ‘In- en uitstroom zorg en welzijn: bekeken vanuit een andere kant’ – een document met positief nieuws uit de zorgsector. De sector zorg en welzijn is namelijk een stuk stabieler dan men denkt. Zo wist de sector in de afgelopen vijf jaar zo’n 185.000 nieuwe werknemers te werven. Dat betekent een groei in omvang van 15%. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde!

‘De zorg is geen vergiet’

Het laatste jaar heb je het thema ongetwijfeld zien langskomen in talkshows en kranten: “de zorg is een vergiet en starters vallen massaal uit”. Ja, er is mobiliteit in de zorg, net als in andere werkvelden. Jaarlijks verlaat ongeveer 10% van de werknemers de sector voor een andere baan buiten de sector, pensioen of een andere reden. In andere sectoren is de uitstroom echter bijna twee keer zo hoog (18%). Daarbij blijven nieuwe zorg- en welzijnsmedewerkers juist vooral werken in de sector en verlaten ze niet massaal na twee jaar de branche. De arbeidsmarktcijfers vanuit AZW Statline zijn duidelijk: 87% van de nieuwkomers blijft werken in de sector.

Hoe hoog is het verloop nu echt? En wat vertellen de mensen die vanuit een ander werkveld in de zorg zijn gaan werken? Bekijk de cijfers over in- en uitstroom in zorg en welzijn in onze longread.

Bekijk de longread

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.