Interne mobiliteit in zorg en welzijn: hoe bewegen starters zich binnen en tussen branches?

Interne mobiliteit in zorg en welzijn: hoe bewegen starters zich binnen en tussen branches?

18 december 2024 • Nieuws

Wat gebeurt er met net afgestudeerden in zorg en welzijn? Hoewel het merendeel na tien jaar nog steeds in de sector werkt, blijkt dat veel starters al binnen twee jaar van functie of zelfs van branche veranderen. Zo trekt de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) relatief veel starters uit andere branches aan, terwijl de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) juist starters verliest. Wat zegt dit over de interne mobiliteit binnen zorg en welzijn? In een nieuwe artikel onderzoeken we de veranderingen in functie en branche in de eerste 10 jaar van de carrière.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgde gedurende 10 jaar een groep van ruim 8.500 pas gediplomeerden die in het studiejaar 2010/2011 hun diploma behaalden en uiterlijk in 2011 instroomden in zorg en welzijn. Uit deze 10-jarige studie blijkt dat ongeveer een derde van hen de sector binnen die periode verlaat. Op basis van die cijfers verdiepen wij ons in de interne mobiliteit van starters: zowel functiewisselingen binnen dezelfde branche als overstappen tussen branches.

Opvallende ontwikkelingen

Wat valt op?

  • Het hoogste aandeel starters dat na 10 jaar nog steeds in dezelfde branche werkt, bevindt zich in de branche huisartsen en gezondheidscentra (51%), terwijl dit aandeel in de branche sociaal werk het laagst is (18%).
  • Na twee jaar heeft al een kwart van de starters in zorg en welzijn een nieuwe functie binnen dezelfde branche gevonden. Dit aandeel is het hoogst in de VVT en gehandicaptenzorg: 3 op de 10 starters vinden na 2 jaar een nieuwe functie binnen hun branche.
  • Na 10 jaar is 23% van de starters van branche gewisseld, wat neerkomt op 1.945 medewerkers.
  • De GGZ is de branche die netto de meeste starters uit andere branches heeft ontvangen (180), vooral afkomstig uit de medisch specialistische zorg, kinderopvang en gehandicaptenzorg. De VVT daarentegen verloor per saldo de meeste starters aan andere branches (195), met name aan de kinderopvang en de GGZ.

Meer weten?

In het nieuwe artikel ‘Interne mobiliteit in zorg en welzijn: hoe bewegen starters zich binnen en tussen branches?’ vind je een volledige analyse van interne mobiliteit van starters.

Lees de longread

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.