Terugblik Clubhuisbijeenkomst: Gen Z in Zorg en Welzijn

Terugblik Clubhuisbijeenkomst: Gen Z in Zorg en Welzijn

25 februari 2025 • Nieuws

Hoe anders is Generatie Z eigenlijk? Zijn ze minder bereid om hard te werken? Of juist de aanjagers van vernieuwing? Tijdens de Clubhuisbijeenkomst van 13 februari in Utrecht doken we in de wereld van deze jonge generatie en gingen we in gesprek over wat hen drijft, hoe ze de sector ervaren en wat organisaties kunnen doen om hen te binden en boeien.

Wat blijkt? Gen Z verschilt minder van eerdere generaties dan vaak wordt gedacht. Jongeren zijn altijd in ontwikkeling, nieuw in de wereld van werk en een product van de tijdgeest, zo blijkt uit ons onderzoek naar Gen Z. Tegelijkertijd brengt deze generatie een frisse blik en intrinsieke veranderkracht met zich mee. Dat biedt kansen, maar vraagt ook om ruimte, begeleiding en begrip van collega’s.

Uitdagingen en kansen

Werken in zorg en welzijn is intens. Jongeren in de sector ervaren een hoge werkdruk en krijgen al vroeg grote verantwoordelijkheden. Ze vinden het werk betekenisvol, maar ervaren soms weinig ruimte om jong te zijn. Het aantal starters in de sector daalt en uit onderzoek blijkt dat 23% van de jongeren zich opgebrand voelt. Zo’n 43% verwacht het werk fysiek en geestelijk niet vol te houden. Een zorgwekkende trend, die vraagt om een gerichte aanpak.

Een van de belangrijkste inzichten van de bijeenkomst: een sterke focus op leer- en ontwikkelbehoeften is essentieel voor motivatie en verbinding. Gen Z wil groeien en leren, maar heeft daar wel de juiste begeleiding en ondersteuning bij nodig. Werkgevers spelen hierin een sleutelrol.

Jongeren aan het woord

In een panelgesprek met vier jonge zorg- en welzijnsprofessionals bespraken we zes thema’s en oplossingsrichtingen die hen mogelijk kunnen ondersteunen. Een paar opvallende inzichten:

  • Gen Z is divers: niet elke jongere is een digitale expert of online georiënteerd.
  • Ook hebben ze uiteenlopende opvattingen over ideeën als een ‘verwonderteam’, vernieuwde onboardingprogramma’s en buddystructuren als manieren om jong talent beter te begeleiden en behouden. Wat voor de één goed werkt, hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Maatwerk en afstemming met jongeren is belangrijk. Praat mét de jongeren in plaats van over hen.
  • Waar ze het wel over eens zijn is het belang van sterke teams. Fijne collega’s en een sterk team fungeren als een veilige haven en bieden de ruimte om te leren en te groeien.
  • Een andere duidelijke wens is meer focus op professionele ontwikkeling, met concrete scholingsmogelijkheden en financiële ruimte voor groei.

Hoe ziet jouw ideale toekomst in zorg en welzijn eruit? Met die vraag sloten we het panelgesprek af. Een van de panelleden verwoordde het treffend: “Ik wil mij ontwikkelen, en hoop dat mijn werkgever mij daarin begeleidt.” Een ander pleitte voor realistischere verwachtingen: “Je komt in een wereld waar direct veel van je wordt gevraagd. Dat is best pittig.” Investeren in de ontwikkeling en begeleiding van jonge medewerkers is dus geen luxe, maar een noodzaak.

Wat nemen we mee?

Martine, projectleider AZW, vatte het mooi samen: “Wat voor Gen Z geldt, geldt voor elke jonge generatie. Jongeren hebben altijd ruimte nodig om te groeien. Dat besef biedt een kans voor organisaties om hen succesvol in te zetten en aan zich te binden.”

Joris, projectleider AZW, voegde daaraan toe: “Jonge zorg- en welzijnsmedewerkers brengen frisse energie, innovatieve ideeën en een jeugdige blik. In een sector waar hoge werkdruk en vroege verantwoordelijkheden de norm zijn, is passende begeleiding onmisbaar. Met de juiste ondersteuning, de ruimte om te leren en de waardering die zij verdienen, groeien zij uit tot duurzaam inzetbare zorg- en welzijnsprofessionals.”

De inzichten uit deze Clubhuisbijeenkomst vormen een stevige basis om verder te bouwen aan een toekomstbestendige sector waarin ook de jongste generatie zich kan ontwikkelen en floreren.

Volgende Clubhuisbijeenkomst

Op donderdag 17 april is het tijd voor de volgende Clubhuisbijeenkomst. We gaan eerst zelf aan de slag met de scenario-editor. In het tweede onderdeel richten we ons op nieuwe prognoses voor de arbeidsmarkt tot en met 2034. ABF Research vertelt over de totstandkoming van de nieuwe prognoses en de belangrijkste uitkomsten voor de arbeidsmarkt. Ook zijn er bijdragen van Sociaal Werk werkt! en Regioplus. Zij hebben (in samenwerking met ABF Research) op basis van het prognosemodel eigen scenario’s ontwikkeld voor de arbeidsmarkt. Lees meer.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.