Terugblik: Clubhuisbijeenkomst over loopbaanpaden en duurzame inzetbaarheid

Terugblik: Clubhuisbijeenkomst over loopbaanpaden en duurzame inzetbaarheid

3 juli 2024 • Nieuws

Hoe zien de loopbaanpaden van werknemers in zorg en welzijn eruit? En hoe kun je als organisatie zorgen dat werknemers langer bij je blijven werken? Die vragen stonden centraal tijdens de Clubhuisbijeenkomst van 24 juni. We gingen met elkaar in gesprek over loopbaanpaden en duurzame inzetbaarheid. Het was een inspirerende en leerzame bijeenkomst met mooie inzichten. Heb je het gemist? Lees hieronder de terugblik.

Loopbaanpaden in zorg en welzijn

In het eerste deel nam Chantal Melser van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ons mee in de uitkomsten van hun nieuwe onderzoek naar uitstroom. Hierin onderzoekt het CBS de loopbanen van werknemers in zorg en welzijn voor een periode van tien jaar en wordt de onderliggende dynamiek in deze loopbanen getoond. Dit doen ze aan de hand van interactieve figuren die per branche inzicht bieden in wanneer en waarheen werknemers vertrekken én vanuit welke branches zij eventueel ook weer terugkomen. Meer weten? Lees de publicatie.

‘Het is leerzaam om te zien welk pad mensen bewandelen die werken in de zorg. Uit de data zijn mooie trends te halen welke keuzes mensen maken. Wederom een mooie bijeenkomst met goede gesprekken.’

– Ivo Zuidervaart, programmamanager AZW

Duurzame inzetbaarheid en behoud

In het tweede gedeelte nam Joris de Rooij van AZW ons mee in de uitkomsten van onze nieuwe analyse over de samenhang tussen duurzame inzetbaarheid en behoud van medewerkers. En wat blijkt? Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud. Medewerkers die werken in organisaties waar duurzame inzetbaarheid centraal staat, willen tot wel 3,5 jaar langer binnen dezelfde organisatie en in hun huidige functie blijven werken dan medewerkers in organisaties waar deze aandacht ontbreekt. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Joris de Rooij de uitkomsten van deze analyse en gingen we hier met elkaar over in gesprek. Meer weten?  Lees onze longread over duurzame inzetbaarheid en behoud.

‘Het was weer een inspirerende bijeenkomst met deze keer nieuwe inzichten over uitstroom, loopbaanpaden en behoud. Vooral de lage uitstroom in zorg en welzijn vergeleken met andere sectoren viel mij op.’

– Joris de Rooij, projectmanager AZW

Tot de volgende AZW-Clubhuisbijeenkomst!

We hopen je graag (weer) te ontmoeten op de volgende bijeenkomst dit najaar! Op dinsdag 15 oktober 2024 organiseren we weer de jaarlijkse Clubhuisbijeenkomst De staat en toekomst van zorg en welzijn. Zien we je daar? Noteer de datum alvast in je agenda.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Elke maand de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van data in arbeidsmarkt zorg & welzijn, gewoon in je inbox.