Aandacht voor behoud en duurzame inzetbaarheid
Waarom gaan medewerkers op zoek naar een andere baan? Wat zorgt ervoor dat ze juist in de sector willen blijven werken? In het licht van de huidige en de te verwachten personeelstekorten is het van belang om de beweegredenen van medewerkers te begrijpen.
In onze longread over aandacht voor duurzame inzetbaarheid en behoud van medewerkers voor de sector verduidelijken we de relatie tussen aandacht voor duurzame inzetbaarheid vanuit de werkgever en behoud van medewerkers.
Longread Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud
Op zoek naar ander werk
Hoe groot is het aandeel medewerkers dat op zoek is naar ander werk? In de branche gehandicaptenzorg is 19% van de medewerkers op eigen initiatief op zoek naar ander werk. Ter vergelijking: in de hele sector zorg en welzijn ligt dit percentage op 14%.
Figuur 14. Medewerkers op zoek naar ander werk
Redenen op zoek naar ander werk
Van de medewerkers in de branche gehandicaptenzorg die op zoek zijn naar ander werk, geeft 44% aan op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Dit is de meest genoemde reden. Andere veelvoorkomende motivaties zijn: een beter betaalde baan (31%), ontevredenheid over de kwaliteit van de zorg of ondersteuning binnen de organisatie (24%) en een te hoge werkdruk (23%). Daarnaast wil 20% gunstiger werktijden en roosters.
Figuur 15. Motivaties om op zoek te gaan naar ander werk (branche gehandicaptenzorg)
Aandacht voor beleid; de sleutel tot behoud
Wat valt op bij de samenhang tussen werkgeversbeleid en de motivatie en mogelijkheden van medewerkers om te blijven werken of op zoek te gaan naar ander werk? Bij organisaties die aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid, zijn medewerkers positiever over hun toekomst bij de organisatie en minder geneigd om op zoek te gaan naar ander werk. Medewerkers in deze organisaties willen gemiddeld langer in de organisatie en in hun functie blijven werken en voelen zich beter in staat om door te werken tot de AOW-leeftijd, vooral wanneer er aandacht is voor loopbaanontwikkeling, werk-privébalans en het verminderen van werkdruk.
Voor een overzicht van alle onderzochte aandachtspunten, zie de longread Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud.
Beleid duurzame inzetbaarheid
In organisaties binnen de gehandicaptenzorg waar medewerkers ervaren dat hun werkgever voldoende aandacht besteedt aan duurzame inzetbaarheid, zijn medewerkers minder vaak op zoek naar ander werk. Dit komt vooral naar voren wanneer het gaat om de balans tussen werk en privé: 38% van de medewerkers die vinden dat hun organisatie hier onvoldoende aandacht aan besteedt, is actief op zoek naar een andere baan. Daarentegen is slechts 10% van degenen die vinden dat hun organisatie voldoende aandacht heeft voor loopbaanontwikkeling op zoek naar ander werk, een verschil van 28 procentpunten.
Figuur 16. Percentage medewerkers in de branche gehandicaptenzorg dat op zoek is naar ander werk naar de mate waarin er aandacht is voor duurzame inzetbaarheid bij organisaties
Hoe lang willen medewerkers nog blijven werken?
Aandacht voor duurzame inzetbaarheid hangt ook samen met de mate waarin medewerkers bij hun werkgever of in hun functie willen blijven werken. Dat blijkt uit ons onderzoek. Medewerkers in de gehandicaptenzorg die vinden dat de organisatie waar ze voor werken voldoende aandacht besteedt aan agressie en geweld, willen gemiddeld 5,4 jaar langer voor hun huidige werkgever en 2,8 jaar in hun functie blijven werken, dan medewerkers die vinden dat hun organisatie onvoldoende aandacht besteedt aan agressie en geweld in de branche.
Figuur 17. Hoe lang willen medewerkers in de branche gehandicaptenzorg gemiddeld bij hun huidige werkgever en in hun huidige functie blijven werken vs. aandacht voor verschillende beleidspunten
Doorwerken tot de AOW-leeftijd
We zien ook dat de ervaren aandacht voor beleid vanuit de werkgever positief samenhangt met de wil en het vermogen om te blijven werken tot de AOW-leeftijd. Anders gezegd: geeft de werkgever voldoende aandacht aan beleid over duurzame inzetbaarheid? Dan willen medewerkers eerder doorwerken tot de AOW-leeftijd. En dat lukt ook.
De grootste verschillen in de wens om door te werken tot aan de AOW-leeftijd zien we tussen medewerkers die wel aandacht en die geen aandacht ervaren op het gebied van loopbaanmogelijkheden: een verschil van tot wel 21 procentpunten.
Figuur 18. Willen medewerkers in de branche gehandicaptenzorg doorwerken tot aan de AOW-leeftijd vs. aandacht voor verschillende beleidspunten vanuit de organisatie
We vroegen ook of medewerkers denken dat zij door kunnen werken tot hun AOW-leeftijd. Bij de beantwoording komen nóg grotere verschillen naar voren tussen medewerkers die voldoende aandacht ervaren en degenen die deze aandacht missen, maar wel als noodzakelijk beschouwen; het percentage medewerkers dat verwacht door te kunnen werken tot de AOW-leeftijd is bijna 1,8 keer zo hoog wanneer er voldoende aandacht is voor de balans werk-privé, vergeleken met medewerkers die deze aandacht missen. Ook bij de aandacht voor werkdruk, agressie en geweld en het bieden van loopbaanmogelijkheden zien we substantiële verschillen.
Figuur 19. Zijn medewerkers in de branche gehandicaptenzorg in staat om door te werken tot de AOW-leeftijd vs. aandacht voor verschillende beleidspunten vanuit de organisatie